23 квітня 2024

Всесвітній день книг і авторського права

 

фото з сайту: http://surl.li/svzpv

Це один із знакових днів у нашому міжнародному календарі. Талант письменника - яскрава демонстрація духовного початку всього людства. Уміння висловити свої почуття і переживання, думки і образи, події і відносини, і багато чого, що так чи інакше зв’язується з людським світоглядом - справжній дар. Сказати і бути почутим, знайти розуміння і відгук у серцях вдячного читача - це мета будь-якого автора. Далеко не всім вдавалося досягти її. А деякі навіть випереджали свій час, ставали натхненниками і законодавцями нових підходів, і нових поглядів.

Слова і фрази, найрізноманітніші вирази, хід і перебіг думки, цілий потік процесу мислення і почуттів, який лягає в основу того чи іншого твору, стаючи згодом нашим спільним людським надбанням, захоплює і багатьох просто не може залишити байдужими, надаючи унікальний колорит нашому з вами життю і духовної спадщини. Дата святкування Всесвітнього дня книг та авторського права, який увійшов у міжнародний календар за рішенням ЮНЕСКО в 1995-му році - 23-е квітня. Вона вельми символічна для всієї нашої світової літератури. У цей день, до прикладу, покинули світ або прийшли в нього такі знамениті і відомі автори як Шекспір і Сервантес, Моріс Дрюон і Інка Гарсіласо де ла Вега, Мануель Мехіа Вальєхо і Володимир Набоков, X. Лакснесс і Дж. Пла.

На щорічній Генеральній конференції ЮНЕСКО 1995-го року, що проходила тоді в столиці Франції Парижі, було прийнято рішення заснувати не тільки це всесвітне свято. За даними проекту DilovaMova.com, була заснована і Премія Всесвітньої організації ЮНЕСКО за пропаганду кращих ідеалів толерантності і терпимості в дитячій і юнацькій літературі.

Книга - це незамінний носій інформації. Завдяки книгам ми не тільки отримуємо простий і зрозумілий доступ до ідей і знань, моральних і духовних цінностей, ми торкаємося до справжніх творчих досягнень та розумінню краси нашого людства. У світі багатого культурного різноманіття, саме книга є певним вікном у просторі і часі, що відкриває перед нами різні цивілізації і соціальні культури, історичні повороти і неминучий прогрес.

за матеріалами сайту: http://surl.li/svzqp 

Пропонуємо підбірку авторських тематичних матеріалів для молодших школярів, 1-4 клас, які допоможуть провести цікаве і корисне тематичне заняття. Докладніше за посиланням 📚

Пропонуємо переглянути матеріал про історію, традиції свята, про створення книги за посиланням 📚

Щоб більше дізнатися про користь і переваги читання, рекомендуємо прочитати чудові книги «27 причин читати книгу» Порхун Ірини, «Як прочитати книгу» Мортімера Адлера, «Навіщо читати» Шарля Данціга та багато інших. Сподіваємося, що читання завжди буде улюбленим заняттям і дітей, і дорослих.

фото з сайту: http://surl.li/svzsn
Також пропонуємо переглянути нашу іншу статтю з матеріалами на цю тему за посиланням 📚

Хто полюбить книгу, той далеко піде у своєму розвитку.
Книга рятує душу від здерев’яніння.
(Т.Г. Шевченко)

Немає коментарів:

Дописати коментар

День вишиванки єднає українців

  фото з сайту:  http://surl.li/tqqkk Вишиванка – символ України, Кожної великої родини, Нашої історії та мови Залюбки вдягаєм її знову. Авт...